Фото без опису

ПІДСУМКИ РОБОТИ СУДОВОВИШНЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЗА 2017-2018 роки  ПЕРЕГЛЯНУТИ

На що Судововишнянська міська рада витратила

37 мільйонів гривень?

У неділю 28 жовтня зал Народного дому у м.Судова Вишня був переповнений, що буває не часто. Причиною такої активності стала зустріч місцевої влади із  жителями громади для обговорення уже зреалізованих проектів за 2017-2018 роки.

Міський голова нагадав, що із створенням ОТГ,  ми стали  значно «більшими» і тому не можемо говорити лише про розвиток міста, а маємо проводити роботи  пропорційно й у інших населених пунктах Судововишнянської ОТГ, а їх, нагадуємо, всього разом 9.
Із створенням ОТГ у нашої громади з’явились нові можливості для розвитку та додаткова фінансова підтримка від держави. Однією з умов децентралізації є підтримка сільських територій, і тому, наприклад, розподіл коштів субвенції на розвиток інфраструктури виділяється відповідно до того, скільки у нашій ОТГ сільського населення та яка загальна площа  громади.  
Минулого року цифра цієї субвенції становила 2 млн.380,100 тис.грн, цього року 1 млн. 660,130 тис.грн., у наступному буде ще менша. Це повязано з тим, що створюються нові ОТГ по всій Україні і кошти з державного бюджету вже передбачаються  і їм. Тому виходить, що хто пішов на крок об’єднання ще раніше, «виграв більше», бо громад було мало, а держбюджетних коштів більше. А тепер навпаки.
Оскільки велике невдоволення у мешканців громади викликає «роздутий штат» апарату міської ради, то свою зустріч міський голова розпочав із детального опису структури міської ради. Він розповів про кількість працівників у міській раді та їх функціональні обов’язки. Зауважив, що кожен посадовець виконує по дві, три функції. Для прикладу, головний бухгалтер є і начальником фінансового відділу, і головним бухгалтером, головний спеціаліст із роботи з персоналом (кадровик) виконує функції інспектора праці, землевпорядники є і архітекторами, і будівельниками, спеціаліст із зв’язків з громадськістю є одночасно і редактором газети, фотографом, адміністратором сайту та інтернет-сторінки, займається написанням проектів, які подають на конкурси та координує підготовку Стратегії розвитку ОТГ,  військові обліковці  паралельно ведуть прописку та виписку громадян. Тобто, ніхто без роботи не сидить! Навіть є вільні вакансії .
Отже, із слів міського голови на вуличне освітлення за 2-роки було витрачено 1 млн. 818,604 тис.грн. (с.Заріччя, с.Новосільці, с.Бортятин, с.Волостків, с.Довгомостиська, с.Дмитровичі). Цього року заплановано провести освітлення у місті.
На опалення витратили 1 млн.193,219 тис.грн.   За ці кошти поміняли систему опалення  у Волостківській ЗОШ ?-?? ст, Довгомостиському НВК, Волостківській амбулаторії та встановили 5 болерянів (печі тривалого горіння) у Народному домі м.Судова Вишня (вул.Передмістя), с.Бортятин, с.Волостків, с.Дмитровичі, с.Довгомостиська.
Лідером витрат коштів стала категорія реконструкцій та будівництва. У цю сферу вклали 22 млн. 257, 134 тис.грн. Найбільшими об’єктами були:
- надбудова мансардного поверху приміщення Судововишнянського НВК по вул.1-го Листопада, 12 (3 млн 140,545 тис.грн.);
- споруджено спортивне футбольне поле із штучним покриттям (1 млн. 464, 503 тис.грн.);
- реконструкція Народного дому по вул.Передмістя (1млн. 499,561 тис.грн.);
- будівництво каналізаційних систем та очисних споруд продуктивністю 500 м.куб. (8 млн. 941, 372 тис.грн.);
- реконструкція каналізаційних систем та очисних споруд продуктивністю 100 м.куб (2 млн. 759, 100 тис.грн.);
- встановлення 110 вікон у Судововишнянській міській комунальній лікарні (1 млн 152,954  тис.грн.);
- реконструкція благоустрою території Судововишнянського НВК (1 млн. 499,548 тис.грн);
- проведення водовідведення та облаштування подвір’я у Дмитровицькому НВК (299,800 тис.грн);
- заміна покрівлі поліклініки Судововишнянської лікарні  (299,959 тис.грн);
- капітальний ремонт терапевтичного відділу Судововишнянської лікарні 299,998 тис.грн. (роботи зараз тривають);
- капітальний ремонт їдальні Дмитровицького НВК (299,795 тис.грн.);
- капітальний ремонт приміщення Народного дому с.Довгомостиська (299,999 тис.грн);
- профінансовано з місцевого бюджету на будівництво Бортятинського НВК (300,000 тис.грн).
Також за два роки вдалося закупити:
- медичне обладнання, інвентар і техніку для КЗ «Судововишнянська комунальна міська лікарня»  - 58,000 грн у 2018 році та 253,452  тис.грн. у 2017 році;
-пожежно-рятувальне обладнання 136, 000 тис.грн (61,0 тис.грн.у 2017 році та 75, 0 тис.грн.у 2018 році);
- закуплено 19 комп’ютерів для лікарів ПМСД та лікарні у зв’язку з впровадженням комплексної медичної інформаційної системи у  медичних закладах (199,000 тис.грн);
- придбано плиту для харчоблоку Судововишнянської МКЛ 35,000 тис.грн.   
Велике обурення у людей викликало придбання легкового автомобіля для Судововишнянської міської ради в сумі 300,000 тис.грн. Не є дивним те, що така покупка була сприйнята, як особисте збагачення міського голови, адже попередні очільники міста такого не робили. Оскільки із створенням ОТГ «територія обслуговування» стала більшою, така покупка стала необхідністю.  Зі слів міського голови, автомобілем користується не  лише він один, а весь колектив міської ради (виїзд на скарги, перевезення дидактичних матеріалів для навчальних закладів, відвідування нарад, семінарів). Також підготовка проектно-кошторисних та містобудівних документацій потребує частих зустрічей із розробником цих проектів, фінансова звітність потребує погодження у казначействі, яке знаходиться в м.Мостиська. Тому наявність транспорту полегшує та пришвидшує вирішення  важливих питань.
Вагомою покупкою, яка покращила матеріальну базу КП «Моє місто» став екскаватор-навантажувач БАМ-2014 на базі трактора МТЗ-92П зі зміщеною віссю копання, фронтальним щелепним ковшем, грейфером жорстким та змінними видами обладнання. Вартість техніки 1 млн. 147 тис. 200 грн. Закупити його вдалося за участі та лобіювання обласного депутата Євгена Буби. До речі, це не єдиний проект, який Судововишнянська міська рада спільно з п.Євгеном реалізує за ці два роки. У 2017 році це була реконструкція клубу по вул.Передмістя та спорудження спортивного майданчика зі штучним покриттям в Судовій Вишні, цього року це екскаватор, благоустрій Судововишнянського НВК та надбудова мансардного поверху. Така активність і небайдужість обласного депутата до нашого округу достойна поваги та вдячності від кожного з нас.
Дуже приємно, що ініціативу у творенні добрих справ проявляють не лише депутати, а й молодь. Наприкінці 2017 року спільно з ГО «Фундація молодіжних ініціатив» був реалізований екологічний проект в сумі 116,000 тис.грн., як результат закупили сміттєві баки в кількоості 38    шт. на 120 л. та 7 шт на 11000 л.
Загальна сума закупівель становить більше 2 млн.244, 652 тис.грн
Продовжуючи свою зустріч, очільник громади зазначив, що і на дорожню інфраструктуру витрачалось не менше коштів, адже лише капітальний ремонт вул.Заводської та вул.Кільцевої  в м.Судова Вишня обійшовся у 5 млн. 628,125 тис.грн. Окрім цього, на поточні та ямкові ремонти витратили 340,990 тис.грн.:
- поточний ремонт вул.Шевченка, вул.Гончара, вул.Дмитрасевича (м.Судова Вишня) – 156,000 тис.грн.;
- ямковий ремонт вулиць: вул.Річна (с.Бортятин) 18 т. = 9 800 грн, вул.Зелена (с.Довгомостиська)  35 т. =19 075 грн, вул.Молодіжна (с.Нововсільці)  24 т. = 13 080 грн, вул. Південна (м.Судова Вишня) 12 т. = 6 540 грн, вул.Довге (с.Бортятин) 48,45 т. = 26 405 грн, вул. Садова (м.Судова Вишня) 46 т. = 25 070 грн, вул.Коновальця (м.Судова Вишня) 96 т. = 52 320 грн, вул. Зелена(с.Дмитровичі) 30 т. = 16 350 грн, вул. Гайова (с.Волостків) 30 т. = 16 350 грн.
На школи відділу освіти Судововишнянської міської ради придбали інвентар на суму близько 3 млн. грн. за 2 роки.
Проте, як би гарно все це не виглядало,  звинувачень у бездіяльності мера та його команди не стало менше.

Особливо гаряче люди обговорювали проблему доріг, невикористаних коштів на каналізацію та 300% преміювання міського голови і «високі зарплати» працівників міської ради. Вимагали також пояснень щодо відсутності громадського туалету та незадовільного стану мостів, що найбільше впливає на пересування маломобільних груп населення, інвалідів.
Двогодинний діалог тривав з обговорення та вирішення проблеми із Судововишнянською лікарнею. Перетворення  лікарні у комунальне некомерційне підприємство тягне за собою оптимізацію штату лікарні, але, якщо залишити лікарню у такому стані, як вона є, то у 2019 році лікарня матиме заборгованість. Як покрити його - ніхто не знає. Щоб цього не сталося, треба провести багато роботи і знайти оптимальний шлях для подальшого ефективного функціонування цього медичного закладу. Єдине у чому зійшлися представники громадськості та влади - ЛІКАРНЮ ТРЕБА ЗБЕРЕГТИ!  
У цьому напрямку зараз рухаються і лікарі, і влада, і громадські активісти!.  Про це розкажемо в наступних номерах!