Фото без опису

У м.Судова Вишня з 11 по 12 червня проходив дводенний тренінг  «Роль секретаря ради в інституційному розвитку місцевої ради» .

Захід організований командою Львівського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

 «Коли ми говоримо про спроможність нового  базового рівня місцевого самоврядування, якими є об’єднані територіальні громади, то ми кладемо в основу три ключові речі: фінансову, ресурсну та кадрову спроможність. Кадрова спроможність, як виявляється, у багатьох ОТГ є одним із найбільших викликів, з яким зараз стикнулись громади. Завдання нашого центру – дати можливість людям, які зараз працюють в ОТГ, отримати відповідні знання та досвід. Сьогоднішній семінар спрямований якраз на те, щоб допомогти секретарям здобути нові знання і досвід, який їм так потрібен у щоденній професійній роботі. На сьогоднішній день, секретар ради це одна з ключових посад в органі місцевого самоврядування, яка уособлює представницький орган, організовує роботу депутатів, в той же час є публічною особою і входить у виконавчий комітет ради. Навчитися на секретаря ради неможливо:  ця людина повинна мати ґрунтовні знання законодавства, навичок і знань у сфері кадрової політики, адже секретар ради входить в конкурсну комісію, яка набирає працівників ОМС. Окрім того, треба мати навики управлінські. І не на останньому місці стоять навики комунікації: з депутатами ради, громадою, з мешканцями громади», -  з такими слова звернулась до присутніх директор Львівського ЦРМС Галина Гречин

У своєму вітальному виступі голова Судововишнянської ОТГ  Олег Станкевич розповів про зручність користування електронною системою поіменногог голосування «ЕСПГ». “Уявіть собі, що відразу після завершення сесії, через кілька хвилин можна публікувати всі рішення, які виносилися на порядок денний. Для нас це дуже корисно, бо ми переважно виносимо на сесію дуже багато питань, практично не буває менше 100”, - поділився Олег Станкевич.   

Учасниками тренінгу були секретарі рад Львівщини, а саме представники  Радехівської, Зимноводівської, Великомостівської, Бібрської, Нижанковицької, Шегинівської, Мостиської, Ходорівської, Мурованської, Заболотцівської, Славської.

Під час заходу радник з юридичних питань Львівського ЦРМС Андрій Гнида розповів про законодавчі та юридичні аспекти  повноважень секретаря ради, публічність та процедуру оприлюднення рішень.

Також із координатором проекту «Київський Діалог» Станіславом Безушко провели практичну роботу із комунікаційної майстерності переговорів з депутатами, апаратом ради та громадянами.

У другий день навчання секретарі рад ОТГ ознайомилися з роботою нової електронної системи голосування «ЕСПГ», якою користуються депутати Судововишнянської міської ради. Про особливості електронного голосування розповів депутат Судововишнянської міської ради Зеновій Фольтович.  Система працює за таким принципом: 1.Головуючий ініціює голосування. 2.Депутати тиснуть кнопки  на пультах «За», «Проти» чи «Утримався» і на екрані відразу відображаються результати. 3.Система формує самостійно звіти голосування у зручному ПДФ форматі, що з легкістю можна завантажити на власний веб-сайт ради для оприлюднення.

Кожний пульт має свій ідентифікатор, який присвоюється депутату. Для роботи системи потрібен лише один ноутбук чи стаціонарний комп’ютер. Додатково рада може використовувати монітори, телевізори чи проектори.

Який би спосіб голосування не обрали ради, головне, щоб робота депутатів та керівництва громади була взаємною і ефективною, спрямованою на покращення життя її мешканців.